Home » Savjeti » Ne ignorišite dlačice na licu, nisu uvijek samo genetika žene

Ne ignorišite dlačice na licu, nisu uvijek samo genetika žene

Dlačice na bradi mogu biti česta i normalna pojava, na primjer, kao rezultat hormonalne neravnoteže tijekom trudnoće ili uzimanja kontracepcije. Međutim, ponekad su pokazatelj zdravstvenog problema. Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam, tj. pretjerana dlakavost na mjestima na kojima dlakave muškarci, brada, brkovi, prsa, remena, donji dio trbuha…

To samo po sebi nije opasno, ali može biti znak da u tijelu nešto nije kako treba – objasnila je američka dermatologinja dr. Dendy Engelman, a prenosi Mirror.

Razlozi dlakavosti po licu:

Genetika
Višak dlačica kod žena se pojavljuje kao rezultat genetike. Recimo, ako vaša baka ili mama imaju nešto više dlačica po licu, i vama bi se to moglo dogoditi kasnije u životu. Mogle bi se pojaviti na vama u dobi kada su se pojavile kod njih.

Neuravnoteženi hormoni
Hormoni su često krivac kada naše tijelo radi neke abnormalne stvari, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi. Tu se radi o prevelikoj količini muških spolnih hormona u ženskom tijelu.

Godine života
Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu, tako da to svaka može očekivati. Ponekad znaju proviriti i ranije, tijekom menopauze jer žene tada počinju proizvoditi manje estrogena.

Policistični jajnici
Ovo je ozbiljno stanje koje ne utječe samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje te na hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, no ako tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je liječnička pomoć nužna.

Cushingov sindrom
Višak dlačica ponekad je povezan s Cushingovim sindromom kojeg izaziva prevelika količina hormona stresa – kortizola. Prema Nacionalnoj zakladi za nadbubrežne bolesti, to se događa kada nadbubrežna žlijezda proizvodi previše tog hormona ili je proizvodnja kortizola ubrzana zbog uzimanja određenih lijekova protiv artritisa ili astme.

– Bolesnik s Cushingovim sindromom često ima povišen krvni tlak, šećernu bolest, pojačanu dlakavost tijela i karakterističan raspored masnoga tkiva (masno tkivo nakuplja se u području lica, vrata, iznad ključne kosti i u području ramena). Kod bolesnika s Cushingovim sindromom često je prisutna mišićna slabost, a mogu se žaliti i na brz dobitak na tjelesnoj težini te na lako zadobivanje modrica po tijelu – objašnjeno je u Narodnom zdravstvenom listu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije,piše Mirror

Kongenitalna adrenalna hiperplazija
Ponekad je pojava dlaka na bradi povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se tipično dijagnosticira pri rođenju i ljudi obično znaju da to imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda zbog potpunog ili djelomičnog manjka određenih enzima u tijelu.

Trudnoća ili kontracepcija
Trudnoća ima ogroman utjecaj na žensko tijelo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestat će i dlačice. Također, one se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontracepcijskih tableta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*